A közelmúltban zárult az ingatlan szakma egyik legjelentősebb megmérettetése, az Év Irodája verseny. Az idén ötödször megrendezett seregszemlén a felhozatalra nem lehetett panasz. Amit ma iroda és irodaház fronton kínálni tud a magyar – és csendben tegyük hozzá – a világpiac, az itt mind megjelent. Az egyik nevező a W.UP Kft. volt, és mint ebből az írásból már sejthető, nekem is volt/van hozzájuk közöm.

Formabontó enteriőr

Képzeljenek el egy hagyományos irodát! Kellemes, semleges színű falak előtt elhelyezett semmi különös asztalokkal, székekkel, egyszerű lámpákkal, szokványos térelrendezéssel. Na, most felejtsék el gyorsan ezt a képet, mert a W.UP (a What’s Up?, magyarul leginkább „mizújsként” fordíthatnánk) irodája nem ilyen!

A mellékelt fotók tanúbizonysága szerint ez egy cseppet sem tradicionális munkahely. A banki szoftverekkel foglalkozó startup cég tudatosan igyekezett szembemenni a konvenciókkal, amikor élénk színű faldekorációt, vidám ülőbútorokat és designvilágítást választott az enteriőrbe.

Virágtalan világ

A kép, vagyis a W. UP főhadiszállása érkezésemkor már teljes volt. Majdnem. Ebből a fiatalos frissességből már csak a növénydekoráció hiányzott, ami a látványt megkoronázza.

A terepszemle során két dolog vált számomra egyértelművé: 1. a cseppet sem szokványos adottságú iroda nem szokványos növényzetet igényel; 2. mivel hamarosan zárul a verseny nevezési határideje, nincs túl sok időm…

Minden irodakertész álma az – ami ennél a munkánál nekem is megadatott –, hogy a megrendelőtől szabad kezet kap, így kedvére kiélheti kreativitását. Egyetlen kívánságot fogalmaztak meg csupán az iroda tulajdonosai, nevezetesen, hogy hidrokultúrás növényekkel népesítsem be a teret – ezzel az igénnyel pedig nagyon könnyen tudtam azonosulni.

[rev_slider alias=”w.up”]
[su_spacer size=”20″]

Kabáthoz a gombot

Az újszerű anyaghasználattal, a színekkel, a hagyományossal szakító formavilággal valamint a bőkezűen adagolt tükrökkel a W.UP Kft. által felkért tervezők már megadták az alaphangot. A kialakított enteriőrt látva kézenfekvő volt, hogy ehhez illesztem a növénydekorációt, vagyis ahogy mondani szokták: a kabáthoz vásárolom a gombot.

Amikor a cserepesek között válogattam, az extravagáns flamingóvirág, az elegáns orchidea és a kedves szobai futóka mellett a sokáig méltatlanul mellőzött, ám most újra trendivé vált Sansevieriára esett a választásom, ezen belül is a hengeres levelű változatára. Sokszor írtam már itt, hogy ez az egyik leghálásabb növény, amit csak ismerek. Ráadásul, még a fényszegény sarkokat is jól bírja, kiváltképp, ha hidrokultúrában nevelik. Már csak a trendi belsőhöz passzoló visszafogott, mégis modern kaspókat kellett kiválasztani, ezeket – az egységes kép érdekében – egy családból válogattam.

A Mondrian legismertebb festményének színvilágát idéző vezetői kabinetbe egy karakteresebb növény került, ide egy bonsait költöztettem – igaz, ebben is van egy csavar.

Az irodáról készült még több fotóért látogassanak el a AzÉvIrodája weboldalra!