A minap a budai Allee bevásárlóközpontban jártam és megint megcsodáltam a virágokat. Mindenhol így kéne kinéznie a növénydekorációnak, jó tartókban jól megválasztott, jól ápolt növények. Eleve a tartók mérete jó, arányos. Sokszor látni , hogy már itt kompromisszumra törekszik a megbízó. A beültetés sűrűsége is jó. Már az elhelyezéskor is sok, nagy növény került a tartókba és most több mint egy év elteltével is szinte teljes a kollekció, nincsenek foghíjak. Igaz, itt is akad egy-egy gyengélkedő egyed, de nem jellemző. Összességében, emeli az Allee presztizsét, követendő példaként áll a hasonló plazak előtt.

Ez az egyik kedvenc Philodendron fajtám

Íme a Philodendron ’Imperial Green’, Lechuza Cubico 40/40/75 cm tartóban, önöntöző szettel. Bátran ajánlom lakásokba, irodákba. Nem kell aggódni, a képen látható méretet csak ott éri el, ahol egynél több alaptényező közelíti az optimális szintet. Mik ezek a tényezők? A legkevesebb gond a hőmérséklettel adódik. Néhány szélsőségtől eltekintve, (télen a fűtőtest közelsége, nyáron a légkondi által ontott hideg levegő) egész évben kiegyenlített, megfelelő. Több gond adódik a tápanyag hiánnyal, még több ahol túl kevés a fény. Bár ezt a növényt is árnyéktűrőként jegyezzük, ez nem azt jelenti, hogy szereti a kevés fényt, csak jobban tűri. Ha kevés a fény ne várjunk csodát, jó növekedést. A növény szépségére leginkább az öntözés van közvetlen hatással, itt érvényesül az emberi faktor. Nem elég a jó szándék, a túlöntözés árt a szépségnek.

Mit érdemes tudni róla?

PH02.jpgÍgy indul. Könnyen nevelhető és szaporítható, a levágott részek vízben minden további nélkül meggyökeresednek, cserépbe ültetve tovább nevelhetők. A növény szára nem fásodik, metszés nélkül hosszú, indaszerű hajtások jönnek létre, ami nem kívánatos, tehát érdemes idővel visszavágni, mert a levélhónaljból garantáltan kihajt. Nem túl érzékeny, gomba betegség szinte sosem gyötri, nagy fényes leveleivel díszít.

Érdekes!

PH03.jpgAzok közé a szobanövények közé tartozik, amelyek szűrik a levegőt, aktívan méregtelenítenek, a számukra tápanyagként szolgáló széndioxid mellett, káros anyagokat is megkötnek, beépítenek. Minden épület levegőjében előfordulnak egészséget veszélyeztető anyagok, (formaldehid, benzol, triklóretilén, aceton, toluol) de persze általában csekély mennyiségben. Nem is gondolnánk, de a ragasztóanyagok, a padlószőnyeg, a nyomtatók tintapatronai az azonosított források.

Mit szeret?

PH04.jpgTrópusi származása miatt a világos helyet, de szerencsére meglehetősen árnyéktűrő. A közvetlen napsütés barna foltokat eredményezhet a leveleken. Jobban érzi magát magasabb páratartalom mellett, de ezt általában nem lehet biztosítani, ami különösen a téli időszakban viseli meg, amit barna foltok, beszáradások jeleznek.

Kell-e rendszeresen átültetni?

Nem, de ha túl nagy a lombozat és elszánjuk magunkat az év bármely időszakában lehet. A formáját, metszéssel kell fenntartani. Ilyenkor mindig a kihajtás utáni állapotot érdemes „látni”, tehát rövidebbre kell vágnunk a hajtásokat az éppen kívánt formánál. A szárat közvetlenül a levél felett kell elvágni, lehetőleg merőlegesen, hogy a metszlap a lehető legkisebb legyen. A lemetszett részek vízben meggyökereztethetők. A metszés alatti 1-2. levélhónaljból új hajtás indul.

Hogy kell öntözni?

PH06.jpgNincs új a nap alatt. Helyesen, vagyis inkább ritkábban, és akkor több vizet adva, mint sokszor keveset. Lsd. a témáról szóló blogbejegyzést. Kiszáradásnál a levélvégek barnulnak, míg tútöntözéskor a levelek sárgulnak és fonnyadni kezdenek, annak ellenére, hogy a föld nedves.

Kerülni kell a túlöntözést! Jó szolgálatot tesz a beépített önöntöző, ami mindét kérdésre objektív választ ad: mikor kell öntözni, és mennyi vizet kell adni a virágnak. Természetesen hidrokultúrás változatban is jól érzi magát. A vízmérce használatával biztonságosan nevelhető.

Kártevők, betegségek?

PH05.jpgNem tartozik az érzékenyek fajták csoportjába. Nem árt időnkét átnézni a levelek eredésénél, van-e kis fehér csomó – gyapjas pajzstetű,

Ha levél zöld színe halványodik, ha nehezen hoz új levelet és azok nem fejlődnek ki rendesen, atkára kell gyanakodni. A képen látható tünet sem betegség, hanem egy frissen beültetett növény esetében előforduló sárgulás- barnulás. Ilyenkor azt kell figyelni, milyen leveleken jelentkezik. Amíg csak a legidősebbeken, nem kell aggódni, hamar és magától megszűnik.

VIGYÁZAT MÉRGEZŐ! PH07.jpg

Ne kóstolja meg a gyerek, vagy a kutya! Minden Philodendron mérgező – a levél nedve Calcium oxalát kristályokat tartalmaz, ami a bőrre kerülve bőrpírt, kiütést okozhat. Tilos megkóstolni! Higgyük el, hogy a szájban égető érzést okoz és a torok is fájdalmasan megduzzad.