Előbb utóbb kikopik a használatból a műanyagcserép, alátéttel szomorú gyakorlata. Hogy nem szúrja a döntéshozó szemét ma sem számos szálloda recepcióján, az irodaházak bejáratánál, a tárgyalókban és az irodákban az ilyen szánalmas látvány? Nem értem. Pedig van megoldás!

Az irodákban, éttermekben, üzletek előtt egyre több helyen találkozhatunk a Lechuza tartó-család változatos tartóival. A beültetett növény tövénél, a tartó sarkában a vízmércével, ami az un. „önöntöző rendszer” egyetlen látható eleme.

Az önöntöző célja elnyújtani az öntözésmentes időszakot úgy, hogy az ne ártson a növénynek, sőt!

Hogy valósítható ez meg?

Akit nem érdekel a technika, itt ugorjon! 🙂 Kell egy víztartály, praktikusan a tartó aljában. Valahogy be kell juttatni ide az egyszeri öntözést meghaladó mennyiségű vizet, vagyis egy csővel össze kell kötni a felszínnel. A fenéklemez alakja és nyílásai teszik lehetővé, hogy a föld átnedvesedjen és a növény felvehesse, pótolhassa az elpárologtatott vizet. A csőbe illeszkedő vízmérce mutatja az aktuális vízszintet.cubico_accessories.jpg

A türelmi idő!?

Az önöntöző akkor működik jól, ha a növény egészséges, fejlett gyökérzete lazán behálózza a földlabdát, eléri a tartó alját is. Ebből adódik az a furcsaság, hogy a frissen beültetett növénynél még nem használható! Hetekig, nagyobb növényeknél három hónapig is a megszokott módon – felülről kell öntözni, időt szánva a begyökeresedésre. A türelmi idő lejártával kell megváltoztatni az öntözés módját és lehet jelentősen csökkenteni a gyakoriságát.

A helyes használat.

Amikor a vízmérce jelzi ,hogy elfogyott a tartályból a víz (alapra állt), egyszerűen a csövön át addig kell tölteni, míg a mutató emelkedni nem kezd és mintegy ujjnyira megközelíti a maximum jelzést. Ez a mennyiség olyan hosszú időre elég , ami többszörösen meghaladja az egyszeri adagot. Például egy Cubico 30-as tartónál 4l, egy Classico 35-nél közel ennyi, de egy Cubico 40-nél már 7,5 liter! Bátran hagyni kell, hogy a növény szépen, lassan, elhasználja a tartalék vizet – aminek csökkenését a vízmérce lassú mozgásával lehet követni. Szükségtelen felülről is locsolni!

Gyakori hiba!

Általában idős növényeknél fordul elő, hogy türelmetlenségből, megszokásból hetente vizet töltenek a tartóba. Ilyenkor nem mozog a vízszint, a gyökérzónában mocsári állapot uralkodik, a föld elveszti szerkezetét, kenhető, masszává alakul, ami még szagos is. Ezt a növények sem szeretik, eleve el kell kerülni! Ideális lenne, ha időnként évente 1-2 alkalommal tudatosan „szárítanánk” a földet. Egy ilyen böjt után különösen, ha tápanyagot is kapnak a növények, szép új levelekkel hajtásokkal hálálják meg.

Mik az önöntöző rendszer használatának előnyei?

  • A növényeket alulról lehet öntözni.
  • Vízmérce mutatja, mikor jött el az öntözés ideje és mennyi víz adható.
  • Jelentősen ritkítható az öntözés gyakorisága.
  • Elkerülhető a túlöntözés következtében kialakuló leromlás, korai növénypusztulás.