Globális növénykereskedelem, ill. a virágpiac átmeneti (?) csődje 

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland igazgatója, 2020 március 15.-én adott interjút . Elmondása alapján drámai a piaci helyzet és heteken belül még rosszabb lesz. Sajnos a holland virágpiac igazgatójának igaza lett, sőt mi több áprilisig biztos zárva tartanak. Az azóta eltelt hetekben az aukcióra szállított több milliónyi vágott virágot megsemmisítették, a határok lezárásával pedig a cserepes növénykereskedelem is akadozik. Főleg abban a viszonylatban tragikus az időzítés, hogy bő egy hónap múlva Anyák napja lesz, ami a virágkereskedelem csúcsidőszaka.

Itthon…

Magyarország legnagyobb virágpiaca, a Flora Hungaria és a Budapesti virágpiac- korlátozott nyitva tartással-, de még nyitva van. A virágpiac nem engedi el tagjainak és bérlőinek a kezét és eltekint a belépési díjtól, hogy ezzel is segítse őket a válság idején. Sőt, – ingyenes online – marketing tanfolyamot tart viszonteladóinak. A dísznövényágazat éves árbevétele azonban 60-70%-kal csökkent, a virágboltok 2/3-a bezárt vevők hiányában. Nekünk, akik az irodai növényekkel dolgozunk, felfoghatatlan hirtelenséggel változott meg a munkánk. Az irodák kiürültek, csak biztonsági felszereléssel, maszkban, kesztyűben tudunk dolgozni, ahol nem szüneteltetik, vagy mondták fel a szolgáltatást. Az természetes, hogy új növények nem kerülnek a néptelen munkahelyekre.

néptelen iroda 2020 március

kiürült iroda 2020

Home office …

Ha eddig még valaki nem tudta mit jelent ez a kifejezés, 2020 márciusban biztosan megismerte. Egy világ lett tisztában azzal, hogy a legbiztonságosabb, ha otthon maradunk, csak így kerülhetjük el a vírus gyors terjedését. A legtöbb iroda tehát bezárt, a munkatársak otthonról kommunikálnak és mindenki reménykedik, hogy mihamarabb véget ér ez az őrült bizonytalanság.

Sajnos azonban az irodákban egyedül maradtak a növények. Természetesen, a virágok kibírják víz nélkül egy ideig, sőt a hidrokultúrás rendszerben az agyaggranulátumok akár 2-3 hétig is biztosítják számukra az életet. A po­rózus agyag-granulátum  jobban tárolja a nedvességet, mint a tőzeges földkeverék. A beépített vízszintmérővel mindig lehet tudni, van-e még víz a tartóban, illetve, mennyi szükséges a pótláshoz. Amikor szabad víz már nincs is, a nedves granulátumból még napokig, éltető vízhez jutnak a növények.

Hogyan tovább?

Ki tudja?! Az látszik mindenesetre, hogy a virtuális tér beköltözött a mindennapjainkba, vagyis az irodai élet a nappalikban, étkezőkben zajlanak. És működik, mert működnie kell! Kérdés, hogy mi lesz a korábbi irodai élettel a vírus elmúltával? Úgy képzelem el, hogy ezentúl még fontosabb a munkakörnyezet ideális kialakítása, az otthonos irodai élet megteremtése.

Viszont addig is, ha a növényápoló munkatárs nem jut be az üres irodába, nem tudja az életben tartáshoz szükséges vizet pótolni! Ezért arra kérünk mindenkit, aki beugrik az irodába valamiért, vagy legutolsóként hagyja el a termet: jusson eszébe meglocsolni a növényeket, mielőtt lekapcsolja a villanyt!

 Scheffer Valéria