Mi, akik imádjuk a dísznövényeket, üvegházakba is imádunk járni, mert itt láthatjuk, hogy az otthon dédelgetett trópusi növényeink, hogyan is tudnak kinézni, ha ideális körülményeket biztosítanak számukra télen-nyáron.

Mi is az az üvegház?

Sokféle üvegház létezik, vannak teleltetőházak, melegházak és hajtatóházak. Előbbiek csak dísznövények számára valók, utóbbi korai termesztésre, vagy hajtatásra, valamint tropikus gyümölcs-, zöldségfélék termesztésére. Az üvegház ideális feltételeket nyújt a növényeknek. Megvédi őket az esetleges szélsőséges időjárástól, a növények számára szükséges párát biztosítja. A belső hőmérséklet és páratartalom optimalizálható. A hobbikertészek számára ezerféle, kész üvegházat lehet venni, csak elegendő hely kell a kertben. Fűtés nélkül azonban ezek nem alkalmasak egzotikus növényeink teleltetésére, inkább időszakos termesztésre, dugványozásra, magról keltetésre használhatóak. 

Mi az a melegház és mi az a pálmaház?

Amennyiben kicsit komolyabb üvegházat szeretnénk, biztosítani kell a megfelelő alapozást, vízelvezetést és a fűtés lehetőségét. Így lesz belőle melegház. A költségek itt már milliós tételig elmennek, ezért melegházzal főleg kertészetben találkozunk. Itt folyik az a gyakorlati kertészkedés is, amelynek legfontosabb munkája a szaporítás és a hajtatás. Melegházban tudjuk teleltetni a trópusi növényeinket is.

Pálmaház  a nevéből is kiderül, hogy pálmák és egyéb meleg égövi növények tárolására, gondozására, kiállítására használható.

Magyarországon látogatható üvegházak

 Füvészkert

Budapest egyik legismertebb pálmaháza az ELTE botanikus kertjében található. 2011-ben fejeződött be az épület közel 2 évig tartó rekonstrukciója. A pálmaházban kibővítették a trópusi haszonnövények számát, a pálmafélék,-és a szubtrópusi tájak tematikus gyűjteményét. A kert egyik legfőbb nevezetessége az országban első és sokáig egyetlen Victoria-ház, melynek nagy vízmedencéje a trópusi, különlegesen szép amazonasi óriás-tündérrózsának és rokonának, a paraguayi óriás-tündérrózsának ad otthont.A kertben sétálva olyan érzésünk támad, mintha megállt volna az idő és a Pál utcai fiúk még mindig ott bujkálnának. Nyugalom és béke költözött oda. A pálmaházban a monumentális banánok, pálmák, avokádók között andalogva egy kis ideig elhihetjük, hogy egy másik kontinensen sétálgatunk. Mindenképp menjünk el a Füvészkertbe, de ha nincs elég időnk, akár virtuálisan is körbejárhatjuk a kertet: https://www.fuveszkert.org/virtualis-seta/

 Fővárosi Állat,- és Növénykert Pálmaháza

 Szinte minden látogatáskor ugyanazt a gyerekkori élményt élem meg. Egyszerre felszabadító a hatalmas pálmák alatt sétálni és színpompás röpködő madarak között bámészkodni, ugyanakkor félelmetes a lenti krokodilok és aligátorok szabadsága. A fővárosi állatkertben található pálmaháznak épp ez a különlegessége, hogy a trópusi Közép- és Dél-Amerika vényei mellett még szabadon bóklászó hüllőkkel, madarakkal és emlősökkel is találkozhatunk.

A Pálmaház egy kettős központi csarnokból, illetve a hozzá csatlakozó hat oldalszárnyból áll. Az alsó szintjén pedig egy 1912-ben épült óriási édesvízi Akvárium található.Egy kis ízelítőt is megnézhetünk erről a patinás „Pálmaházról, ahol mindig nyár van.” https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=H6tpkGHFNmE&feature=emb_logo

Nemzeti Botanikus Kert Vácrátót

Magyarország legnagyobb arborétuma, hazánk leggazdagabb növénygyűjteményével büszkélkedhet. Az üvegházi gyűjteményben a növények hő-, nedvesség-, pára- és fényigény szerint külön-külön házakban nyertek elhelyezést. Így van pozsgás-, trópusi-, bromélia-, orchidea- és hidegház is. A 2009 tavaszán átadott 480 m² területű kaktusz- és pozsgásház, a legnagyobb hazánkban.A részletes és tájékoztató honlapon az üvegházi gyűjteményben található növényekről rövid leírás is olvasható, kis fotógyűjteménnyel: http://botkert.hu/node/96 Természetesen, ha tehetjük, inkább személyesen nézzük meg!

Pálmaház és Madárpark, Festetics Kastély, Keszthely

A Festetics-kastély parkjában álló pálmaházban eredetileg a kastély nagyméretű pálmáit és dézsás növényeit gondozták itt – „növényszanatóriumként“ szolgált. A trópusi és mediterrán növényvilág legszebb fajait bemutató gyűjteményes látványkertnek több célkitűzése és funkciója van. Működése révén a látogatók betekintést nyernek távoli földrészek különleges, sok helyen már pusztulófélben lévő, védelemre szoruló növényvilágába. A ritkaságszámba menő virágcsodák mellett olyan haszonnövények is testközelben láthatóak, amelyeket nap mint nap használunk, de élőben jellemzően alig néhányan láttunk. A pálmaházi, közel 200 darabos pluméria hibridanyag Európa második legnagyobb gyűjteménye. A trópusi hibiszkuszanyag az elsők közt van Európában. Tudtad-e, hogy Budapest szívében, a Széchenyi Gyógyfürdő legfelső szintjén is található egy pálmaház, mely különféle relaxációs szolgáltatásokkal fokozza az élményt? http://palmahaz.eu/hu/szolgaltatasaink

Scheffer Valéria

Fotók:

pexels, zoobudapest, internet, botkert.hu