Éppúgy, ahogy az autóiparban, vagy az fogyókúra piacon, a szobanövények életében is trendek vannak. Az örök slágerek, mint pl. a tavaszi illatos hagymások, a vidám korallvirág, vagy a Karácsony közeledtével évről-évre több színben feltűnő karácsonyi kaktuszokon kívül is minden évben új divatos szobanövények tűnnek fel a hazai kertészetekben, virágboltokban.

Nézzük csak, mik azok a retro növények?

Emlékszem a ’90-es években mennyire menő volt, hogy volt egy szobai páfrányunk (Nephrolepis – exaltata) és egy kicsit ferde szobafenyőnk (Araucaria excelsa). Olyankor mindenkinek ez volt, na meg a szobai futóka (Epipremnum aureum), ami szerény igényeivel és könnyű szaporításával minden háztartásban megtalálható volt. Most is ott van, csak kibővült a család. Könnyen beszerezhető a foltos levelű, akár dekoratívan mohakaróra futtatott, vagy az elegáns márványos szobai futóka (Epiprepremnum pinnatum).Minden növénykedvelő háziasszonynak volt yukkája, dracénája és diffenbachiája.

Monstera, a gyógyszertári növény

A 2000-es évek előtt többnyire a gyógyszertárakban, közintézményekben és az iskolaaulákban láthattunk könnyezőpálmát (Monstera deliciosa), azt a hatalmas, lyukacsos, sötétzöld levelekkel megáldott kúszónövényt, ami mindig egy sarokba volt támasztva, nehogy a súlya elhúzza. Ma már a filodendron újra divatba jött és nem csak, hogy külön instagram oldala van (#monstera), de manapság ez az egzotikus levélforma köszön vissza trópusi lakberendezési elemeken, designtárgyakon. Egy kertészetben legalább 5 fajta filodendron beszerezhető. Nagy kedvenc a sötétebb helyeket is elviselő szív levelű kúszó, mely felfuttatva, vagy lecsüngve egyaránt jól mutat (Philodendron scandens). Ez lehet minden kezdő növénytartó álma. Igazán különleges megjelenésű a Philodendron xanadu, mely terebélyes, impozáns méretével magára vonzza a figyelmet.

A család legújabb kedvence azonban a Monstera monkey leaf (vagy mask), ami abban különbözik a nagytestvérétől, hogy kisebbek a levelei és nem a levélvégek lyukacsosak. A levél maga zárt, a lyukak belül vannak, ettől egészen különleges kinézete van! Ő is kúszónövény, gyorsan növő fajta, szereti a párát és a félárnyékos helyet is elviseli, sőt még fellógatva is jól elvan. Növényfalakban is feltűnik.

Monstera deliciosa

Az ezerarcú visszatérő: Sansevieria

A retro növények visszatérésének aranyérmese azonban a Sansevieria! Ez a kiirthatatlan, mostoha körülményeket is elviselő szobanövény, nemcsak, hogy átvészelte az ezredfordulót, de képes volt újjászületni. A tigrislevélnek, vagy  anyósnyelvnek is hívott növényt Kínában például Isten adományának tekintik és úgy tartják, szerencsét hoz. Tartásában egy dologra kell csupán figyelni, nehogy túlöntözzük, ettől eltekintve mindent kibír.

Mondhatni, a Sansevieria lett az egyik legtrendibb szoba,-és irodanövény, ami változatos megjelenésével igazán feldobja a tereket. Eredetileg Nyugat Afrikából származik, ahol különféle betegségek gyógyítójaként tartják számon. Legelterjedtebb fajtája a Sansevieria trifasciata, ami létezik sárga szélű levelekkel, és ezüstös színben is, de biztos ismerik a hengeres anyósnyelvet (Sansevieria cylindrica), amit befonva is árulnak, vagy a másik nagy kedvencet, a törpe verziót (Sansevieria trifasciata Hahnii), mely csoportosan, vagy egymás mellé ültetve jól mutat bármilyen stílusú enteriőrben. Nagyon kedves és egyedi, amikor magányosan egy Sansevieria levelet süllyesztenek a földbe (Sansevieria masoniana). Beszédes neve: bálna uszony.

A Sansevieria nagyon jó a marketingje, ugyanis a NASA légtisztító növénynek tartja. Megköti a szén-dioxidot, és oxigént termel, megtisztítja a levegőt a káros anyagoktól. Javítja az anyagcserét és erősíti a szervezet védekezőképességét. Hogy igaz-e? Mindenki szerezzen be néhány Sansevieria és járjon utána!

(Scheffer Valéria)

Sansavieria fajták