Örömteli, ha egy vállalkozás, amely szeretné felhívni magára figyelmet, áldozatot hoz, jó növényeket vásárol és kiteszi azokat az üzlet elé, de ez kevés. A dísznövényeket olcsó, „üzemi” cserepekben nevelik, azok nem valók a közönség elé. Sajnos két fél megoldás nem egy egész! Itt sem ártott volna „ügyelni a részletekre”, ahogy azt a hajdani Aranypók szlogenné tette :-).

Lehet ezt jobban is!

Mondhatnám, a téma az utcán hever, a belváros egyik sétáló utcájában botlottam ebbe a nem minden tanulság nélküli estbe. Én örülnék a legjobban, ha több virág, fa, bokor kerülne a közterületekre, ha azok nem rongyolódnának le egy szezon alatt. Jó lenne, ha a vendéglők tulajdonosai tudnának áldozni a stílusos, karakteres un. dézsás növényekre, de mint itt is látszik, gyakran hirtelen felindulásból, gondolkodás nélkül vásárolnak.

Mit látunk a képen?

Mediterrán hangulatot idéző kép. Asztalok, székek és négy különböző növény. A két középső rendben van, de a két nagy, mint az állatorvosi ló több hibát is szemléltet. Az ember nagyságú, olajfa rettenetesen mutat a fekete nevelőcserépben, aminek az oldalán ott ékeskendek a felesleges vizet kieresztő lyukak. Milyen remek lehet, mikor ezekből csordogál lé minden öntözés után a tartó alá.

Ha már nem engedi meg a pénztárca, hogy megfelelő kaspóba kerüljön, (mert egy ekkora tartó ára vetekszik a növényével) legalább fel kéne „öltöztetni”, el kéne takarni valamivel. Nem kell hogy sokba kerüljön, láttam példát nádfonatra, zsákvászonra, bútorszövetre, az is jobb ennél, de a rendszeres átnedvesedés itt is jelzi, hogy ez csak félmegoldás és ezek az anyagok is csak egy szezont bírnak ki.

Egy fokkal jobb, de …

Jobb, mert ezt a fácskát már beültették egy megfelelő méretű kaspóba. De ha ezt a kaspót a szabadban tartják, ezt is ki kell lukasztani, ebből is folyik a lé minden öntözés és komolyabb esőzés után! (Ha szőrszál hasogató vagyok akkor már nem is kaspó, hanem cserép :-)) Miért van ennek jelentősége? Mert, egyrészt ez teszi lehetővé, hogy elegendő vízhez jusson a növény – annyihoz ami lejut a cserép aljára is, ahol az aktív gyökérzóna van, másrészt itt távozik a felesleges rész, ami az egészséges gyökerek záloga.

…ez igazi ízlésficam.

A fenti képen sem esztétikus a nagy kerekű platform, de legalább lapja a cserép méretének megfelel, nekem ez a kombináció egyszerűen ciki. (Lehet hogy jobb ha nem látjuk a mit csinálnak a konyhán?)

Fontos a jó megjelenés , az ápoltság, hiszen ez a tulajról szól!

Nagyon is számít miben van a növény, legyen az a szállodában, a közintézmény, az iroda, de még otthon is. kaspóba Ez a környezeti, a lakáskultúra fontos eleme. A tartónak színben, anyagában, formájában illeszkednie kell a környezetbe. (Lásd ezt a korábbi blog bejegyzést.) Míg néhány éve még nem beszélhettünk választékról, mára a helyzet teljesen megváltozott (lásd katalogusok). Egy jó tartó hasznos kiegészítője lehet a rejtett görgő, tartalék vízmennyiséget kínáló, un. önöntöző szett is.

Már hogyne lehetne, hiszen így egyszerűen nem szabad!

Példánknál maradva, ideális megoldás lett volna, ha a négy növény egy tartócsalád, pl. Lechuza elemeiben jelenik meg, a kisebbek a Cubico 30/56 cm-es, a nagyobbak a Classico 43/40 illetve a 60/56 cm-es, egységes színű elemeiben.

A nagy tartók alá könnyen beilleszthetők a megfelelő méretű, görgős platformok, amelyek csak kb.egy centire emelik meg a tartót, de a több görgő miatt, még az olajfa is könnyedén odébb gurítható.

A beépíthető önöntöző rendszer nélkülözhetetlen az ilyen nagy növényeknél. Ha a tartó magassága meghaladja a 40 cm-t, a térfogata a 20-25 litert, nem érdemes kihagyni, mert az túlöntözés szinte elkerülhetetlen, ez pedig közvetlenül kihat a növény szépségére, élettartamára. A beépített vízmérce alsó állása jelzi, ha elfogyott a tartalék víz, lehet pótolni. A mérce melletti csatornán át nem – a földréteg átáztatásával – felülről, hanem közvetlenül alulról adhatunk vizet, egy-egy alkalommal a szokásos mennyiség többszörösét. (A Classico esetében, a 43 cm-es méretnél 6 litert, a 60 cm-es méretnél 17 litert!).