A svéd bútoróriás nyelvtörőnek is beillő fantázianevű termékeit szerintem nincs is olyan hazánkban, aki ne ismerné. Mindannyian néztünk már farkasszemet hideg estéken az imbuszkulccsal, próbáltuk értelmezni az összeszerelési útmutatót, és kerestük a százhetvennegyedik odaillő csavart. Az viszont talán kevésbé ismert, hogy Európa második leggazdagabb cége elkötelezett a környezetbarát technológián alapuló termék előállítás és ezzel szoros összefüggésben a fenntartható fejlődés mellett. Mielőtt még azt hinnék, hogy reklámot akarok csinálni a skandináv „Domusnak”, gyorsan leszögezem, jelen írásom egészen más szándékkal íródott. És persze, megint csak a növényekről szól meg egy kicsit rólunk.

Space 10 névre hallgat az IKEA (koppenhágai) innovációs központja, ahol a dán és svéd szakemberek azon dolgoznak, hogyan lehet még innovatívabb, még környezetbarátabb, még sokoldalúbb bútorokat és használati eszközöket előállítani. Az iménti felsorolásból az egyik leghangsúlyosabb, ha nem a leghangsúlyosabb az ember és környezete harmonikus egymás mellett élését célzó termékek vonala.

Planéta a szobában

E termékpaletta most egy Growroom (hivatalos magyar elnevezés híján nálam „Palántaszoba” munkanéven futó) márkanevű gömb alakú mini oázissal bővült. A termékfejlesztők szerint ennek segítségével otthoni és irodai környezetben bárki számára lehetővé válik a zöldség-, gyümölcs- vagy gyógynövénytermesztés, amelyre eddig a helyszűke miatt nem volt módjuk a városlakóknak. Bár, az egész építmény (durván 2,5 méter átmérőjű gömb) méreteit tekintve nem túl nagy – így akár egy levegősebb nappali sarkában is bőven elfér – meglepően nagy felületet kínál a növénytermesztésre. Polcos elrendezésének köszönhetően ugyanis egyfajta „gömb alakú virágállványként” funkcionál, amelynek belsejében még egy karosszék is kényelmesen elhelyezhető, vagyis relexációs kuckónak is tökéletesen megfelel. Ráadásul, a tervezők azt ígérik, tényleg környezetbarát a termék, mivel kizárólag fa elemekből áll, és a gömb összeszereléséhez egy kalapácson kívül nincs szükség semmire, szóval még a műkedvelő barkácsolók is megbirkóznak vele.

Zöldre éhezve

Az, hogy egy multinacionális vállalat termékfejlesztéssel foglalkozik, talán szóra sem érdemes. A Growroom számomra valami egészen más okból érdekes. Megmutatja azt, hogy a természetből kiszakított városi ember mennyire vágyódik egy kis privát éden után. Elcsépelt, ezerszer leírt jelzőket írhatnék egymás után, amik mind csak arról szólnának, hogy a legmodernebb hightech környezet sem tudja pótolni mindazt, amit természet játszi könnyedséggel képes megadni nekünk. Erre a gondolatra ültette fel a Gömböt a szóban forgó koppenhágai központ.

Virágok közt

Azt ugyan kevésbé látom valószínűnek, hogy irodai környezetben a közeljövőben tömegigény jelentkezne a karalábé és fejeskáposzta termesztésre egyaránt alkalmas készség iránt, arra viszont jóval nagyobb esélyt látok, hogy akár a munkahelyen is azonnal felhasználható gyógy-, vagy fűszernövényeket nevelgessenek ebben az erre vágyók. Persze, a legvalószínűbb eshetőségnek mégis csak az tűnik, hogy a 4r2π képlettel leírható felületen szobanövényeket nevelnek majd, ráadásul a virágállvány helyigényéhez képest igen jelentős mennyiségben.

Teszt üzemmód környezetbarát módon

Bár egyelőre a hazai hálózatban még nem kapható ez a mikro oázis, ügyesebb kezű férjek akár házilag is megvalósíthatják. Amennyiben viszont nincs a kezünk ügyében egy ezermester férj, két lehetőség kínálkozik. 1. Munkahelyünkön keressük meg a legvirágosabb sarkot. Vegyünk kezünkbe egy csésze kávét és hagyjuk, hogy a legcsendesebb munkatársaink nyugalma átragadjon ránk. 2. Amennyiben viszont kísérletező kedvünk otthon ér utol bennünket, kedvenc fotelünket bástyázzuk körül egy jó csomó virággal. Egy könyv, egy csésze tea és a jótékony zöldek majd megteszik hatásukat egy fárasztó, stresszes nap után.

Hogy így fog történni, arra igen nagy értékben mernék fogadásokat kötni. De, nem lenne elegáns, hiszen biztosra mennék…

Fotó: IKEA Space10