Az amerikai krimik legtöbbjében kiváló profilozók segítik a rendőrök munkáját.  Így aztán nem is lepődünk meg nagyon, amikor az epizód végén, úgy mondjuk az ötvenedik perc környékén a rosszfiúk csuklóján csattan a bilincs. A módszer olyannyira hatékony, hogy kedvet kaptam én is. No, nem a filmszerepléshez, hanem a profilozáshoz! Hiszen esetemben is nagy biztonsággal felépíthető az ideális ügyfél személyiségrajza. Mert bár a kliensek mindannyian egyediek, de a legjobb ügyfelek – vagy fogalmazzunk úgy: az igazán igényes vevők – azért sokban hasonlítanak egymásra.

Az ideális ügyfél természetrajzának első lapján a határozottság címszót találjuk nyomtatott nagybetűkkel. Ők azok, akik pontosan tudják, hová tart a cégük, s ezt hogyan kívánják elérni. Megértik, mi több el is fogadják, hogy a vállalkozás pozicionálásával egy üzlet sorsa szinte el is dől. Éppen ezért az „A” kategóriás irodaházat nem hivalkodásnak tekintik, hanem eszköznek a vállalkozásban rejlő potenciál tükrözésére.

A kulcsszó: pozicionálás

Ez a mindent átitató tervszerűség és céltudatosság éppúgy megjelenik a cég image-ében, mint a munkakultúrájában. Legalább annyira tisztában vannak a pozicionálás jelentőségével, mint saját ügyfélkörük.

Titkos favoritjaim irodájában mindig megcsillan egy csipetnyi kreativitás, amely még a leghétköznapibb helyzeteket is képes praktikussá, a megszokottól eltérővé varázsolni. Jó látni, hogy ennek a játékosságnak, frissességnek sok esetben egyik eleme éppen a növényzet.

A lapokban példaként elénk állított cégek közös ismertetőjegye a mobilitás. Vagyis, ezeknél a vállalatoknál már kevésbé működnek a régi beidegződések, a betonba csavarozott íróasztalok és székek. A munkatársak az irodában szabadon járhatnak-kelhetnek aszerint, hogy pillanatnyi tevékenységük hatékonyságát mely helyszín szolgálja a legjobban.

Hatékonyság kontra külcsín

Ha fejest ugranék az internet legmélyebb bugyraiba, bizonyára találnék olyan gazdasági társaságot, amelynek hatékonysága kimagasló, miközben külcsín tekintetében – nos, fogalmazzunk úgy: erősen kihívásokkal küzd. De, és ezzel semmi meglepőt nem mondok: nem ez az általános! A prosperáló vállalkozások igenis már megjelenésükkel is sugallni kívánják komolyan vehetőségüket, presztízsüket. Így a jó minőségű kávéfőzőtől, a kényelmes, ergonomikus irodabútorokig mindent e cél szolgálatába állítanak. A nívós eszközök, bútorok – igyekszem ezt mindig hangsúlyozni – megint csak nem jelentenek egyet a kivagyisággal, a drágának tűnő (vagy épp drága), de ízléstelen holmikkal!

Irodai összhangzattan

Éppen ezért az eszményi ügyfél ügyel a részletekre, az irodai összhangzattanra. Pusztán spórolási céllal nem ragaszkodik az elmúlt húsz év leharcolt növényeihez, ha azok megjelenésükkel nem illenek az összképbe.  Nyilván, nem kell minden szeretett zöldségünktől megválni csak azért, mert székhelyet váltottunk, ahhoz viszont jó szemű vezetőnek kell lenni, hogy valaki meglássa: az új környezet új, szebb – adott esetben nagyobb – cserepesekért kiált.

Az ideális ügyfél egyik konstans jellemzője a tudatosság, a részletekbe menő átgondoltság, ennek kapcsán a megrendelő a belsőépítészben kiváló partnerre lelhet. Igaz, a belsőépítészek legtöbbször csak amolyan „akár el is hagyható” zöld dekorációként, mintsem az irodai populáció egyik elemeként tekintenek a green staffra. Pedig – különösen, ha nagyobb felületen vagy a munkaállomások közé illesztve – szeretnénk a növényzetet elhelyezni, érdemes a tervezés fázisában gondolni erre és már ekkor az irodakertész hathatós segítségét kérni.

Mert az irodakertész és az ideális ügyfél véleménye egy ponton egészen biztosan találkozik: mindketten akkor elégetettek a végeredménnyel, ha az átalakított iroda esztétikus és élhető.