Vannak – őket a köznyelv csak „zöldujjúnak” nevezi –, akik azokba a „zöldségekbe” is képesek életet lehelni, amelyek többsége pályafutását az irodai szemetesben végezné. Tőlük itt, ehelyütt el is búcsúzunk, hiszen cikkünk nem nekik, hanem azoknak szól, akiknek minden igyekezetük ellenére sárgálló levelű, erősen kopaszodó cserepesek virítanak az irodai ablakpárkányon.

Most vegyük azt a helyzetet, hogy tőlünk telhetően szakszerűen gondoztuk irodai növényeinket, azok mégsem legjobb formájukat hozzák. Mielőtt átadnánk magunkat a lelkiismeret furdalásnak, gondoljuk végig, megfelelő élettérnek bizonyul-e munkakörnyezetünk az általunk szeretett cserepesnek? Az irodánkba „importált” növény ugyanis sok esetben életét eddig egy napfényes, kellően párás, tápanyagokban dúskáló üvegházban töltötte. Ebből a mikroklímából szakítottuk ki és most azt várjuk tőle, hogy két íróasztal és egy iratszekrény között is legalább ilyen jól érezze magát. Hát, nem fogja! Az üvegházi példányok között akadnak ugyanis olyanok, amelyek jóval érzékenyebbek például az atkákra és az előzőekben emlegetett kényeztetést is hiányolják.

Az irodakertész – akár egy jó somelier, aki a különféle fogásokhoz illő borokat ajánl – az irodai körülményeinkhez javasol növényeket. Most tekintsünk el a mélyebb szakmai részletektől, és vegyünk néhány példát, hová, milyen növény való. Közismert, hogy a haragos zöld levelű növények jobban bírják a napfényhiányt, mint a tarka, színes levelű társaik. Így például egy sötétebb irodában ideális lehet a Zamioculcas, a gyönyörű rajzolatú Alocasia, vagy mondjuk a vitorlavirágként ismert Spathiphyllum.

Haladóknak ajánlottak az olyan kényesebb irodai növények, amelyek rosszul viselik, ha munkahelyünkre elsősorban, mint munkavégzésünk helyszínére, és nem, mint kertészeti önmegvalósításunk elsődleges terepére gondolunk. Így a csodálatos szépségű Gardenia igen sok törődést és odafigyelést igényel, de a magyarul selyemmályvaként ismert Abutilon is meglehetősen nebáncsvirágként viselkedik.

Mindezzel nem az a célunk, hogy minden irodában kizárólag a híresen igénytelen Sansevieira virítson és olvasóinkat elriasszuk a „cserepes kihívásoktól”. De ugye abban azért egyetértünk, hogy az sem egy járható út, ha virág helyett problémát vásárolunk magunknak?

Amennyiben az irodakertész által javasolt irodai növényeket választjuk, a továbbiakban már csak a helyes öntözésre – és itt most ne a takarító személyzetre testált locsolásra gondoljunk! –, valamint a megfelelő tápanyag ellátásra kell odafigyelnünk. A gondoskodás, mint minden élőlény esetben, itt is költséggel jár, ám irodai növényzetünk jó kezekben érezvén magát, maradéktalanul beváltja majd a hozzá fűzött reményeket.