Hogy mekkorát fordult a világ az eltelt húsz-harminc esztendő alatt, azt nemcsak azon mérhetjük le, hogy ma már az számít kivételnek, aki az utcán, tömegközlekedési eszközökön nem az okostelefonját bújja, de azon is, hogy milyen változáson ment keresztül a munkahelyről alkotott képünk.

Néhány évtizeddel ezelőtt még bőven elegendő volt egy írógép, egy íróasztal és egy fémlábú szék ahhoz, hogy ez kimerítse a munkahely fogalmát. A világítás, a helyiség színvilága, a bútorok ergonómiája, a tér nagysága, szellőssége, az irodai növényzet állapota sokadrangú szempont volt. Csak az elmúlt tíz évben került a témával kapcsolatban a középpontba az egészség, az élhetőség, az esztétikum.

Az Év Irodája versenyt – amely immár hatodik éve gyűjti egybe a magyar felhozatal legjobbjait – tarthatnánk egyszerű „iroda-szépségversenynek” is. Ennél azonban jócskán többről van szó. Felmérések tömkelege bizonyítja, hogy az élhetőbb munkakörnyezet jobb teljesítményt tesz lehetővé, inspirálja a dolgozókat, tehát végeredményben magasabb színvonalú munkát eredményez.

Ha pedig tovább visszük ezt a gondolatmenetet, megérkezünk a munkaerő megtartás kérdésköréhez. Hiszen egy jól teljesítő, magasan kvalifikált, a munkaadó elvárásainak tökéletesen megfelelő dolgozó ma (különösen a munkaerő elvándorlásról szóló hírek ismeretében) a cég számára komoly értéket képvisel. Az ilyen alkalmazottat – bármilyen prózaian hangzik is – kifizetődőbb megtartani, igényeit kiszolgálni, mint egy új, kezdő munkaerőt felvenni, majd azt hosszasan betanítani.

Cél a munkaerő megtartás

A vállalatok a folyamatokat látva felismerték: a dolgozói teljesítmény függvényében egyáltalán nem elhanyagolható körülmény az, hogy a napi nyolc-tíz órás munkájukat barátságos, kellemes, egészséges és ergonomikus környezetben végzik-e a munkavállalók. Sőt, egy szinttel feljebb lépve: a munkaerő megtartás egyik legfontosabb eszközévé lépett elő a dolgozói elvárásokhoz mind teljesebb mértékben igazodó munkahely.

Ha e szándék felől nézzük tehát az Év Irodája versenyt, jól látszik, hogy a megmérettetés messze túlmutat a pusztán szép bútorokkal berendezett, virágokkal dekorált irodák seregszemléjén. A funkcionalitás és az esztétikum násza ez, ahol minden esetben a helyiség használói állnak a középpontban.

Ezért bíztatok minden vállalkozást, amely úgy érzi, hogy eleget tett a verseny kritériumoknak, álljon bátran rajthoz és mérettesse meg magát.

Győzelemért, inspirációért vagy csak úgy…

Így tett korábban az Avis Budget Group is, amely 2013-ban hozta el a verseny fődíját. Büszke vagyok rá, hogy ha csak egy pici részben is – természetesen az egységes arculatot kapott irodai növényzet révén –, de én is hozzájárulhattam győzelmükhöz.

Javaslom tehát mindenkinek, hogy bátran nevezzen az Év Irodája versenybe, hiszen november 30-ig van még erre idő. (Vagy, ha még csak gyűjti a ringbe szálláshoz a bátorságot, inspirációért, de pusztán csak a gyönyörködés miatt is érdemes megnézni a korábbi versenyek nevezettjeinek képeit.)

Tíz esztendő az életünkből

Széles a spektrum: van itt színekben tobzódó, vagy épp visszafogott trendet követő, ultra dizájnos avagy klasszikus eleganciájú, van miből választani, ihletet meríteni. A nívós szakmai verseny ugyanis arról is szól, hogyan lehet ötletesen, innovatívan, mégis esztétikusan „belakni” azt a pár (száz/ezer?) négyzetmétert, amit munkahelyünknek nevezünk. S hogy ez mennyire nem mellékes, azt az a tény bizonyítja a legjobban, hogy életünk során kb. 10 évet dolgozunk folyamatosan. És ha van valami, amiben biztosan egyetértünk az az, hogy egyáltalán nem lehet mellékes: ezt a bizonyos évtizedet mégis milyen körülmények között töltjük el?