Talán Ön is, kedves olvasóm, aki írásomat most épp a munkahelyén olvassa, ezt egy kellemesen klimatizált iroda hűsében teszi. A halkan duruzsoló gépeknek sokat köszönhetünk. Elviselhetővé szelídítik a kinti aszfaltrotyogtató kánikulát és segítenek elhessegetni a gondolatot, hogy ebben a pillanatban legszívesebben a tengerparton múlatnánk az időt egy terebélyes napernyő árnyékában.

Megkockáztatom, hogy abban mindannyian egyetértünk, mi, a dolgos munkanapok élharcosai, hogy a légkondicionáló feltalálója minimum köztéri szobrot érdemelne. Abban viszont már erősen megoszlanak a vélemények, hogy a berendezés áldásos hatását vajon a növényeink is épp úgy élvezik-e, mint mi.

Egy féligazság nyomában

Gyakran hallom, hogy klimatizált irodába nem szerencsés cserepeseket telepíteni, mert a zöldek nem viselik el a hűvös légáramot. Aztán, amilyen gyakran hallom a fenti tézist, annyiszor helyezem magam irodakertész üzemmódba – még ha addig magánbeszélgetést is folytattam – és fejtem ki ezzel kapcsolatban a szakma hivatalos álláspontját.

Induljunk ki abból a tényből, hogy fotoszintetizáló kollégáink ugyanazokat a körülményeket kedvelik, amelyeket mi, emberek. Amennyiben nehezen viseljük, ha egy plázakirakat méretű ablak előtt kell dolgoznunk a tűző napsütésben, úgy irodai növényeinket se tegyük ki ennek a tortúrának. Ugyanígy, ha megfázást és komoly ízületi gyulladást gyűjtünk be a túl hidegre állított légkondi közvetlen közelében, legyünk együttérzőek és cserepeseinket is kellő távolságba helyezzük el a készüléktől.

Jégvirág?

Egyébként is általános szabály, hogy a kinti hőmérsékletnél maximum 10 Celsius fokkal célszerű alacsonyabb hőfokot beállítani, azaz, ha odakint 35 Celsius fok tombol, akkor se tekerjük 25 Celsius fok alá a szabályzót, ha egyébként az utcáról beszédülve jól esne az ennél hűvösebb is. Ezt a „törvényt” növényeinkre nézve kizárólag akkor szeghetjük meg, ha cserepes virágok helyett a jégvirágot favorizáljuk.

A légkondicionáló berendezés tehát nem igényel semmilyen különös átszervezést – már ami a zöld munkaársak elhelyezését illeti. Azt azonban érdemes szem előtt tartanunk, hogy a klíma szárítja a levegőt. Ezért, amikor reggel munkába indulás előtt kézitáskánkba tesszük kedvenc hidratálónkat, jusson eszünkbe, hogy most virágaink is többet párologtatnak, így a nyári időszakban kicsit gyakrabban van szükségük az öntözésre, párásításra.

Nulladik lépés

Amennyiben hosszú távon gondolkodunk és abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy most alakítjuk ki az iroda belső elrendezését, érdemes már a tervezésnél az irodakertész véleményét kikérni a növények ideális elhelyezéséről. Ha így járunk el, biztosak lehetünk abban, hogy a fűtőtest vagy a légkondicionáló berendezés nem tesz kárt legcsendesebb munkatársainkban.

És, ha szakember segítségével „zöldítjük be” második otthonunkat, afelől is nyugodtak lehetünk, hogy sem a hidrokultúrás, sem a földes virágaink talaja nem terjeszt gonosz baktériumokat. Ugyanis a növények a levegőre egyetlen hatással vannak: megtisztítják azt. Függetlenül attól, hogy a naptár januárt vagy júliust mutat.