Hidrokultúra

Hidrokultúra a modern megoldás

Előfordult már Önnel, hogy

  • elfelejtett vizet adni a virágainak?
  • 3 munkatárs is megöntözte a növényt?

Akkor érdemes tovább olvasnia.

Hogyan működik a hidrokultúra?

A hidrokultúra elvének megértéséhez nézzük meg, mi a növények kapcsolata a talajjal! Egyrészt a földből nyerik a létükhöz nélkülözhetetlen vizet és ásványi anyagokat, másrészt a szilárd talaj rögzíti a gyökeret és megtartja a növényt.

A hidrokultúra alapelve az, hogy ha föld nélkül tudjuk biztosítani a növény számára a szükséges vizet és ásványi anyagokat, illetve valamilyen szilárd anyaggal segítünk a tartásának megőrzésében, akkor egy sokkal higiénikusabb és könnyebben karban tartható rendszert kapunk.

Röviden a hidrokultúra úgy működik, hogy a földet agyaggranulátummal helyettesítjük, a növény számára létfontosságú tápanyagokat pedig egy speciális, szobanövények számára kifejlesztett műtrágya hozzáadásával oldjuk meg. A tárolóedényt pedig egy vízszintmérővel látjuk el, így nem kell többé tartania a szobanövények nagy részét elpusztító túlöntözéstől, mindig tudni fogja, mennyi az optimális vízmennyiség a növény számára.

Miért jobb a hidrokultúrás dísznövény-tartás, mint a hagyományos?

Időt takaríthat meg

A hidrokultúrás rendszerbe ritkábban kell vizet öntenie, elegendő mindössze 7-14 naponként vizet tölteni a kaspóba. Azt pedig, hogy épp szükséges-e utántölteni a vizet, mindig le tudja ellenőrizni.

Fáradságot és indokolatlan költségeket takaríthat meg
A hagyományos gyakorlat szerint leginkább úgy tartható egészségesen a növény, ha legalább 1-2 évente átültetik. Ez plusz költséget jelent, hiszen extra edényt kell vásárolni, az átültetés munkaköltségéről nem is beszélve. Hidrokultúra segítségével nincs szükség többé átültetésre!

Egészségesebb növények
A hagyományos földkeverékek szerkezete idővel változni kezd: „mocsarasodás” indulhat be, a növény veszíthet ellenálló képességéből, amely kedvez az olyan kártevőknek, mint a gombák és baktériumok. Hidrokultúra segítségével szabályozható a tápanyagellátás – a jól táplált növény pedig ellenállóbb a kártevőkkel szemben.

Szeretne Ön is hidrokultúrás irodai növényeket? Ajánlatkérés most!