Növények

A növényválasztás nehézségei

Az irodai virágok pillanatnyi választéka fajtára, méretre, formára, változatra tekintettel tengernyi széles és - a hasonlatnál maradva - a kínálata is kiszámíthatatlanul hullámzik, mint a tenger.

Megszoktuk, hogy elég pár perc keresés a neten és katalógusokban böngészhetjük, a legjobb ár/érték arányt mutató termékeket, összehasonlíthatjuk a műszaki tartalmat, a szervíz, vagy a bolt távolságát. Növények, tartók esetén, ha vannak is katalógusok, de ár nélkül és csak a méretesebb, úgynevezett standard formájú szolitereket tartalmazzák. Miért okoz ez gondot a kertészeknek?

Több oka is van. A növények számos helyen, számtalan formában, méretben, cserépben "készülnek", részben párhuzamosan, vagy eltérő időben. Növekedésük, formájuk, méretük gyorsabban - lassabban, de folyamatosan változik. A latin nevek és az árat befolyásoló, eltérő paraméterek értékei, csak a kereskedők számára hordoznak információt. Az adatok kép nélkül mit sem érnek. De a képek melyik állapotot mutassák, a fotókat milyen sűrűn frissítsék?

A katalógusban képtelenség, naprakészen, minden változatot korrekt módon feltüntetni, hacsak nem egyszerűsítünk szélsőségesen. Ezért a gyakorlatban, az terjedt el, hogy a növényt eleve egy kaspóban, tartóban mutatjuk be, esetleg a beültetést egy enteriőrben fotózzák le.

Árajánlat készítés estén, természetesen a felmérést követően, már egy kialakított koncepció alapján ajánlunk növényt és tartót, ezekről a képeket mellékelve. (Ha egy mód van rá annak a növénynek a képével, amit kiajánlunk.)

Melyik növény érzi majd jól magát ott, ahova szánják?

Ennek megítélését segíthet a megbízói tapasztalat, vagy a szerencse, de mivel a tévedés sok pénzbe kerül, legjobb ránk bízni. A figyelembe veendő szempontokról egy blogbejegyzés szól. Itt röviden csak a legfontosabb szempontot, a fényt említem meg.

Amikor a világos iroda mégis sötét

A monitorok használata miatt, néhol szélsőségesen, megszakítás nélkül besötétítenek. Ezt a növények csak rövid ideig tolerálják!

Az árnyéktűrők sem "szeretik" a sötétet

Nyáron, a legnaposabb órában is azt kell mérlegelni, mennyi világosság lesz télen. Ez a tervezés alapja. Hol lesz annyi természetes fény, amivel még beérik az árnyéktűrő növények.

A túl sok fény is okozhat problémát

A közvetlen napsugárzás napégést okoz. Nagy üvegfelületek esetén fordul ilyen elő, néhol azzal kiegészítve, hogy a túlzott felmelegedés ellen az ablak belső felén hideg levegőt fúj be a légkondícionáló.

Ez nem csak az emberek számára elviselhetetlen...