Kisokos

Agyaggranulátum


A hidrokultúrás rendszerben a földet helyettesíti. Kemény, porózus, tápanyagot nem tartalmazó kiégetett agyag granulátum. A növények stabilan belegyökeresednek, nem változik a térfogata, (nem "fogy el a cserépből" mint a föld). Levegőssége miatt ideális a gyökereknek. Biztonságos, mert a vízmérce, csak a granulátum közötti tér vízszintjét mutatja és ha ez a víz elfogyott, tartalékot jelent az átitatott agyag.

Hidrokultúra


Föld nélküli növénytartási rendszer. Szobanövények esetében, lakásban, irodában, föld helyett agyaggranulátumban nevelik ill. tartják a növényt. A vízmércével ellátott tartóban (pl. kaspó), tápoldat vagy speciális műtrágya adagolásával tartott virág átültetésére nincs szükség. A túlöntözés kiküszöbölhető. Az öntözés időpontja, mennyisége a vízmérce segítségével bárki számára érthető, nyomon követhető.

Szoliter növény


Nagy méretű (pl. 1,20 m-től, a 3-6 méteresig) növény, általában tartónkként egy. Mind földes, mind hidrokultúrás változatban használt fogalom. Az igen nagy méretek, nagyon idős növények lehetnek. Jellemzően ezek a növények szólóban, egymagukban mutatnak igazán jól, akkor érvényesülnek különleges vonalaik, vagy épp méretükkel gyakorolnak hatást a szemlélőre. Ilyen például: a Yucca, a Cycas, az Alocasia, a Nephrolepis.

Fototropizmus


Az egyik legérdekesebb, látványos növényi „mozgás”, a helyhez kötött növényeknek a fény irányába történő fordulása, növekedése, amit a hajtáscsúcsban képződő auxin hormon szabályoz. Ha a növény jobbról kapja a fényt, az auxin bal felé csoportosul, így erőteljesebb növekedésre, elhajlásra készteti cserepes bal felét. Szobanövényeink esetében a cserép időközönkénti fény irányába történő forgatásával védekezhető a túlzottan „egyoldalas” fejlődés, az alaktorzulás ellen.

Hidropónia


A hidropónia kifejezés a görög hydro-víz és ponos-munka szavakból áll. A kulturnövényeket föld helyett valamilyen más közegben (pl. kvarc homok, perilt, vermikulit, kőzetgyapot) termesztik. A tápanyag-utánpótlás, szabályozott, öntözővízhez adagolt tápoldat formájában történik. Megkülönböztetünk víz- ill. kavicskultúrát, ha tápoldatos vízpára segítségével kapják meg a tápanyagokat auerokultúrának, ha szerves anyag az ültető bázis, akkor tőzegkultúrának nevezzük.

Tuffos növény


Több - általában eltérő magasságú, azonos fajtájú - egy cserépben nevelt növény. A csúcson hajtó, törzset nevelő fajták (pl. Yucca, Dracaena fajták) a levelei nem levélnyéllel kapcsolódnak, hanem körülölelik a szárat. Visszametszés után a felső rügyekből új hajtás(ok) képződnek. Azért, hogy a teret jobban kitöltsék egy cserépbe eleve kettő, három vagy több, különböző méretű növényt ültetnek össze. Az alsó részeken kihajtás továbbra sem várható.

Geotropizmus


Más néven gravitropizmus. Az előbb részletezett fototropizmushoz hasonlóan ez is a növények növekedésével, mozgásával összefüggő jelenség. A gravitációs erő hatására, a növény bármely helyzetében (még akkor is a feje tetejére állítják), a gyökere lefelé, míg a hajtása(i) ellenkező irányba, felfelé kezd(enek) növekedni. A fototropizmussal együtt ezt a reakciót is az auxin nevű növényi hormon megváltozó eloszlása váltja ki a növényekben.

Ioncserélő műtrágya


A speciális hidrokultúrás műtrágya (pl. Lewatit HD5) az ioncsere elvén működik. Mikrogranulátum formában, apró műgyanta golyócskák felszínén, kémiai kötésben vannak a tápanyag-ionok. Vizes környezetben, a növény ezeket fel tudja venni. A kilépő ionok helyére, a csapvíz azonos töltésű, de más ionjai lépnek be, azaz az ionok cserélődnek. A folyamat egy-egy adagban hónapokig tart. A hidrokultúrás növényeknél, hathavonta elegendő adagolni.

Túlöntözés


A szobanövények legnagyobb ellensége! Már egyszeri alkalom is végzetes lehet. Ha a gyökérzónában pang a víz és a gyökerek nem jutnak levegőhöz, részleges vagy teljes gyökérpusztulás, majd rothadás történhet. A növény hiába áll vízben, az elhalt gyökerek miatt, mégsem jut hozzá. A leveleken keresztül egy idő után a saját szöveteiből ad le vizet, meglankad, ugyanúgy, mint mikor száraz a földje. Ilyenkor azonnal meg kell szüntetni a mocsári állapotot és szárítás után is csak óvatosan szabad öntözni.

Görgős platform


A nagyméretű növények, méretes cserepek mozgatásának ideális eszköze a görgős platform, amely jó szolgálatot tesz a szabadban és zárt térben egyaránt. A hordozó felület alatt, több azonos méretű görgő/kerék van rögzítve. A hordozó felület anyaga sokféle lehet – illeszkedve a cserép illetve a kaspó anyagához – fából, fémből (öntöttvasból, alumíniumból, bronzból), üvegből és műanyagból egyaránt készülhet.

Önöntöző szett


A bonyodalmas pl. „alsó öntözést lehetővé tevő szett” kifejezés leegyszerűsítése. Beépíthető kiegészítő, amivel a kaspó alján egy olyan víztartályt lehet kialakítani, amit egy belül egy függőleges csatorna köt össze a felszínnel. Ezen keresztül lehet feltölteni a vízteret. A csatornában van a vízmérce is, ami az aktuális vízszintet mutatja. Segítségével a gyökérzóna nedvesen tartható, biztonsággal elkerülhető a túlöntözés, ugyanakkor csökkenthető az öntözések gyakorisága.

Vízmérce


Minden esetben a vízszint jelzésére szolgál. Az öntözések közötti időszakban a pillanatnyi vízszintet mutatja. Működése: locsoláskor az víz lefelé haladva, összegyűlik a tartó alján és a vízszint emelkedni kezd. A mutató felfelé mozogva jelzi ezt. Jelzései: Minimum - ilyenkor a tartó alján már nincs víz, tehát aktuális a locsolás. Optimum - a feltöltési optimumot jelzi, amikor ideér a mutató abba kell hagyni a locsolást. Maximum - ha pl. nyaralunk, eddig töltjük a vizet, ami tovább elég.