Mi is az a hidrokultúra?

Mi is az a hidrokultúra?

hidrokultúra

A hidrokultúrás rendszer összetevői:

1 – kaspó
2 – agyaggranulátum
3 – nevelőcserép
4 – növény
5 – vízmérce
6 – víztér/tápanyag

Nincsenek speciális “hidrokultúrás növények” csak abban térnek el a hagyományos (földes) változatoktól, hogy nem földben hanem agyaggranulátumban gyökereznek.
A kaspók, tartók az színben, formában az enteriőrhöz választhatók, a katalógusok képei remek design ötleteket adnak.

A növényeket áttört falú (a gyökerek és a víz számára átjárható) speciális cserépben nevelik, amiben a vízmércének is helye van. Ez a cserép nem látszik, mert a külső (design) tartó vagy kaspó teljesen eltakarja.

Az agyaggranulátum a rendszer „alapja”. Nem csak tökéletesen helyettesíti a földet (illetve a ma használatos tőzeg alapú földkeverékeket), de még jobb is azoknál, mert nem bomlik le, nem „fogy el” a tartóból. Nem kell pótolni, feleslegessé teszi az átültetést.

A mikrogranulátum formátumú műtrágya, használatával nincs szükség az öntözővíz lágyítására, mert ioncserélés elvén működik. A növény felveszi a műtrágya tápanyag ionjait, melyek helyére a csapvíz azonos töltésű más ionjai kötődnek. Hatását tartósan kifejti, elegendő fél évente adagolni.

A növények számától függetlenül, minden tartóban van egy vízmérce ami lehetővé teszi a hidrokultúrás rendszer biztonságos működését, a túlöntözés elkerülését. Egy pillantással ellenőrízhető, hogy eljött-e az öntözés ideje és addig nincs mit tenni. De ennél is nagyszerűbb, hogy azt is pontosan mutatja, hogy locsoláskor mennyi vízet kell adni, hol van a feltöltési optimum.