Hidrokultúrás növények

Hidrokultúrás növények

Miért kerestek alternatívát a föld helyett?

A föld, amiben a növényeket ma nevelik, alapvetően más, mint régen. Nem komposztálással állítják elő, hanem döntően tőzeg és egy kevés adalékanyag. Könnyebb, kényelmesebben használható, olcsóbb. De aki nem változtat a régi öntözési gyakorlaton (sokszor, keveset, kis víz mindig a tálkában), hamar elveszti szeretett növényeit.

Pár hónap múlva ez a föld kezd “elfogyni”, a növények kezdenek kidőlni. Ha két öntözés között nem szárad ki valamelyest , hamar elkezd “mocsarasodni” és a felszíne “piszkossá” válik a sóvirágzástól. Nincs valami jobb? De igen, az agyaggranulátum!

A hidrokultúrás növény

Magában a növényben nincs semmi különbség, egyedül abban, hogy miben gyökerezik. Néhány lágyszárú növény kivételével, szinte minden földes növény átalakítható “hidróssá”, a pár centistől a több méteresig. A termesztés erre specializálódott holland és német cégek kezében van. A kisebb, jól gyökeresedő növények dugványait, mindjárt agyaggranulátumban gyökereztetik. A nagyobb és egészen nagy példányokat “átalakítják”, kimosva a földet a gyökerek közül. Ezután a növényeket áttört falú hidrokultúrás cserépbe ültetik, föld helyett már agyaggranulátumba és meleg, páradús, árnyékolt üvegházban tartják, míg megerősödnek. Innen a normál üvegházba, vagyis az eladótérbe kerülnek, majd a kiválasztottak tovább az irodákba, szállodákba, repülőterekre.

Hogy teljesítenek az irodában?

Ránézésre természetesen nem lehet tudni, hogy földes, vagy hidrós-e egy növény. Mindkét esetben lehet agyaggranulátum a felszínen. (A földesnél esztétikai okból) Még a vízmérce sem igazít el, mert ilyen a földeseknél is van már. Mindkét esetben egy tartóba, vagy kaspóba ültetik be az egy vagy több növényt, tehát rövid távon szinte nincs különbség!

Ha viszont pár hónap múlva, azt tapasztaljuk, hogy a “hidrós” szebb, erőteljesebb, egészségesebb, az nem a véletlen műve. Két összetevője van. A vízmérce lehetővé teszi a túlöntözés elkerülését, a tartóshatású, speciális műtrágya optimálisan táplálja a növényt.

A hidrokultúra vitathatatlan előnyei

Szebb növények, ritkább öntözés, nem szükséges átültetés, hosszabb élettartam. Ezt érdemes számba venni, ha a kétségtelenül drágább megoldást mérlegelik.

A hidrokultúra mint rendszer működik, ami több elemből áll. Röviden: speciális cserépben hidrokultúrásan nevelt növény, agyaggranulátum, vízmérce, speciális tápanyag és a tetszőleges díszkaspó.