Komolytalan piktogram lexikon

Pszt! Jön a főnök…
2017. aug. 11.
Pozsgások: instant sikerélmény
2017. Sze. 14.

Esténként néha belekeveredek az internet végtelen hálójába szakmai és kevésbé magasröptű híreket böngészve. Ennek gyakran az az eredménye, hogy főként a növénygondozáshoz (is) értő újságírók blődségeinek hála testközelből megismerhetem a lábon kihordott szívinfarktust. Máskor meg olyan szórakoztató dolgokra bukkanok a netbugyorban, hogy családom nem tudja, min nevetgélek a gép előtt. Legutóbb a „hogyan használjuk a mosógépet?” kizárólag férfiaknak szóló cikken derültem ilyen jót – biztosan látták már Önök is a frenetikus „mosás után zuhanyozzunk, aztán együnk egy kakaós csigát!”  mosási 1×1-et – ahol a nőknek teljesen egyértelmű piktogramokat próbálták lefordítani a mosókonyhában járatlan Ádámok számára.

Nos, nem venném a bátorságot arra, hogy e témában tanácsokat osztogassak bárkinek. Ellenben szöget ütött a fejembe, hogy a növények gondozási útmutatójában a mellékelt piktogramokat hányan értik félre vagy éppen veszik semmibe. Azt hihetnénk, a virág mellé tűzött kisokos nem egy bonyolult kapcsolási rajz, az ábrák egyértelműen jelzik, hogy friss szerzeményünk hol és hogyan érzi majd jól magát. Az, hogy ez az írás megszületett, ez is azt bizonyítja, hogy feltevésünk mennyire, de mennyire elhibázott volt!

Most csokorba gyűjtöttem a legáltalánosabb jelöléseket. Nézzük, milyen ábrákkal találkozhatunk zöldünk „használati utasítását” olvasva és mire következtethetünk ezekből!

fagyérzékeny Egy szépen formált hópehely, mellette felkiáltójel. A gépkocsit életvitelszerűen használó olvasóim most egyként kiáltanak heurékát, mondván: ez az osztrák „téli gumi kötelező!” KRESZ tábla. Színes fantáziám ellenére nehezen tudok magyarázatot adni arra, hogy évszaktól függetlenül a virágcserépre miért is lenne kötelező téli gumit húzni, szóval, gyaníthatóan nem ez a helyes válasz.

Ha ilyen piktogram virít a cserép oldalán, jó, ha tudjuk, hogy kedvencünk nehezen viseli a hideget és még egy télen röpke pár percre kinyitott ablak is elegendő számára, hogy az örök égi kertészetbe távozzon. Ugyanígy, ha az irodában hűtőszekrény is található, az ezzel a jelzéssel ellátott növényeket érdemes a frigótól minél messzebb elhelyezni, ugyanis a sűrűn nyitogatott ajtónál kiáramló hideg levegő is épp elég ahhoz, hogy kedvencünk megfázzon.

félárnyek Amikor ilyen ábrával találkozik, és azt gondolja, ez a legközelebbi napfogyatkozás időpontjára figyelmeztet, akkor fél úton van a jó megoldáshoz. Azt ugyan nem értem, hogy az amatőr csillagászokat lázba hozó információt miért lenne célszerű épp egy virágcserép oldalán közzétenni, de az tény: az ábrának a napsütéshez és az árnyékhoz van köze. Az ilyen „felemás” képpel jelölt növények elsősorban a félárnyékos helyeket szeretik. Jól érzik magukat az ablaktól kicsit távolabb, a szoba egy világos pontján, de a tűző napot rosszul viselik.

A képen látható jelölés nem egy japán zászló, bár kétségtelen, hogy aki erre felé tapogatódzik, jó helyen jár, lévén ennek is köze van a naphoz. Ha ezt látja, érdemes tudni, hogy virága az iroda árnyékosabb részein fog a legszebben virulni. Eddig nincs sok új a nap alatt. Az viszont a legtöbb esetben csak az „apróbetűs részben” olvasható, hogy bár ezek a zöldek szívük szerint messze elkerülnék verőfényt, azért a sötét zugokat is legalább ennyire utálják.

fényigény Akciós naptej vásár? Hát, majdnem… Nem nehéz kitalálni, hogy míg az előzőekben bemutatott piktogram az árnyéktűrő növényeket jelöli, addig a napocskás verzió a fényigényes egyedeket. Persze, aprócska megkötés, hogy azért érdemes utánanézni, vagy az Irodakertésznél utánakérdezni, hogy az adott virág esetében ez mit jelent. Mert, hogy a zöldek sem egyformán jól tűrik a napot. A pozsgások, kaktuszok például egészen jó barátságban vannak a tűző napsütéssel, míg a többi, szép zöld leveleket nevelgető egyedek csúnya égési foltokat szereznek tőle.

vízigény Vízkorlátozás az utcában? Reggel még lesz annyi víz a vezetékben, hogy kényelmesen le tudjunk zuhanyozni, délben már csak vékony sugárban folyik, este pedig szörcsögő csapra számítsunk? –  Ez a válasz sem érdemel hangszórót… A képeken szereplő piktogramok növényeink vízigényét jelölik. A teli locsolókanna (vagy sok esetben a három vízcsepp) az állandóan szomjas virágok cserepén látható. Ezek az egyedek gyakori öntözést igényelnek, de a legritkább esetben szeretik még ezek is, ha tocsog alattuk az öntözővíz.

Értelemszerűen a félig telt öntözőkanna (vagy a két csepp víz) a közepes vízigényt hivatott szimbolizálni. A blogunkon is sokszor megénekelt módon, ezeket elég hetente egyszer meglocsolni. A legközelebbi locsolókannás hadművelettel pedig ráérünk akkor, ha már kissé megszikkadt a cserépben a föld.

Innentől pedig kikezdhetetlen logikánknak hála, könnyen kikövetkeztethető, hogy az „alig van víz a locsolókannában” (vagy az egyetlen vízcseppes)  piktogram az alkalmankénti locsolást igénylő zöldeket jelöli. Ha ezt látjuk, csak időszakosan, és akkor is csak kevés vizet adjunk a növényeknek.

mérgező Az átlósan áthúzott kés és villa képe sokat segíthet nekünk. Csábító a gondolat, hogy a „nincs egy valamirevaló étterem a közelben” jelentésre asszociáljunk, de nem ez a tízpontos megfejtés! Az így jelölt növények ugyanis mérgezők. Ez nem annyira az irodában, mint inkább otthon állíthat kihívás elé minket, ahol gyerekek vagy a kisállatok jelenlétével is számolnunk kell. Ha már szerelembe estünk egy ilyen „méregkeverővel”, nem szükséges azonnal megszabadulnunk tőle. Elég, ha olyan elérhetetlen helyre tesszük, ahol a picik, vagy kutyánk, macskánk nem férhet hozzá.

lúgos talajigény„A cukrászdában legutóbb vásárolt minyon frissessége kívánni valót hagy maga után. Nem hogy penészes volt, de egyenesen vidám kétszikű sarjadt a cukormáz tetején.” – Tulajdonképpen, ez is lehetne a jó megoldás, de ennél azért kicsit bonyolultabb a dolog. Az ilyen piktogrammal leginkább a hortenzia barátok találkozhatnak, mivel a kép a savanyú talajigényt jelöli. Vagyis az a növény, amelynek cserepén ez az ábra látható, a savasabb, a 7-nél kisebb pH-jú talajt kedveli. Magyarán, ha értünk egy kicsit a kémiához, gyönyörű kék lesz a hortenziánk, és a muskátlink is teltebb színű virágokat hoz majd.

Eddig a piktogram gyűjteményem, amelyben most a leggyakrabban használt növénygondozási jeleket vettem sorra. Ha úgy gondolják kedves olvasóim, hogy a kevésbé ismert ábrákról is szívesen olvasnának egy ilyen „komolytalan” összefoglalót, írják meg és ígérem, visszatérünk a témára.